Hoppá! Most jött! Újra visszavitték Ambrus Attilát a cellájába! Ez az oka:

Hoppá! Most jött! Újra visszavitték Ambrus Attilát a cellájába! Ez az oka:


Percre pontosan érkezett, majd az intézményt fenntartó készenlétis munkatársaknak egyből a könyveivel kedveskedett. Ambrus Attila 22 év után újra találkozott azokkal a relikviákkal, amelyeket – bűnözői múltjával együtt – a börtön falai között hagyott.

A kilencvenes évek egyik legismertebb sorozatrablója, akire a nyomozók a Viszkis becenevet aggatták, s aki 30 pénzintézetet rabolt ki hat év alatt, szakértő szemekkel tekintett körbe a Mosonyi utcában berendezett zárkában.

A Viszkis meglátogatta kiállítását


A Viszkis meglátogatta kiállítását /Fotó: Marczali László – Olyan mintha a Gyorskocsiban lennénk. Ilyen priccseken aludtunk – mondta Attila, aki amint lecsüccsent a fekvőhelyre, egyből eszébe jutott egy 1999-es eset, amikor megpattant a sittről. – Az ágy alatt csináltam egy baromi nagy lyukat, minden nap behordtam egy vödör vizet és beöntöttem. Próbáltam a falat áztatni, eredetileg azon át akartam megszökni, de a százéves, betonkemény téglát nem tudtam megbontani. Szó szerint beletört a bicskám – nevette el magát. – A kötélmászás volt a második opció. Magát a madzagot a zárkában fontam különböző dolgokból. Nem számoltam viszont a magassággal. Több mint 22 méterről csúsztam le a harmadik emeletről. A műanyag kábel beleégett a kezembe, de így is négy métert estem a végén.

Ambrus ezzel a kötéllel lógott meg a fogdából, napszemüvegeit minden rablás után eldobta


Ambrus ezzel a kötéllel lógott meg a fogdából, napszemüvegeit minden rablás után eldobta /Fotó: Marczali László

Ambrus vérző kézzel menekült a rendőrök elől, s több mint száz napig nem is kapták el újra. Ekkor egy mobiltelefon SIM-kártyájának bemérésével sikerült bekasztlizni újra.

– Később az egyik bevásárlóközpontban egy hölgy szabadkozva jött oda, elnézést kért, mert anno ő segített bemérni a búvóhelyem – mesélte a ma már keramikusként dolgozó volt rabló, aki állítja, nem nezheztelt az asszonyra, mint mondja, azt tette, ami a dolga.

A Viszkis pontos listát vezetett a kiadásairól /Fotó: Marczali László


A Viszkis pontos listát vezetett a kiadásairól /Fotó: Marczali László

A múzeumban persze gondosan őrzik a kötelet is, de sok más relikvia is emlékeket idézett. Az egyik kiállított füzetben látszik, hogy Ambrus milyen akkurátusan vezette az összes kiadását. Kiderül például, hogy 1999. május 28-án 90 ezer forintért vásárolt sört. Biztos szomjas volt, ám a parókáknál is elidőzött pár pillanatra.

– Ezek női parókák. Meg kellett metszenem ezeket, búrára csaptam, majd fodrászkodtam. Persze, nem Zsidró Tamás-i magasságokban, de a sokadik alkalommal már vérprofin csináltam – mesélte a Viszkis. – Az egyikkel úgy néztem ki, mint aki most jött Woodstockból.

A parókákat saját kezűleg igazította megfelelőre Attila /Fotó: Marczali László


A parókákat saját kezűleg igazította megfelelőre Attila /Fotó: Marczali László

Azt is elárulta, a hajfestéket a bajuszra használta, míg a napszemüvegeket és a ruhákat azonnal kidobta a rablások után, illetve, hogy papírlapokkal tévesztette meg a bank felé tartó ügyfeleket; ezeket is gondosan őrzik, ahogy a védjegyének számító viszkit is.

– Furcsa szembesülni az embernek a múltjával. Főleg a rossz döntésekkel. Inkább egy olimpiai tablón szeretnék szerepelni, mint itt, de ennek is megvolt a tanulsága. Ma már nem csinálnék ilyet. Azt hiszem, megkaptam érte a büntetést – ismerte el Ambrus Attila. – Vallom, büntetlenül semmit sem lehet tenni, mindenkit utolér a végzet. Ezt az én életem jól példázza.

Karácsonykor pihenne

Ambrus Attila az adventi időszakban megállás nélkül dolgozik, alapanyagot vásárol, majd órákat tölt a műhelyében, hogy biztosítsa családja számára a megélhetést egyedi kerámiáinak segítségével. Karácsony táján azonban két hete pihenésre szán, már ha novemberben született második gyermeke hagyja ezt.

– Kaptunk egy kis buddhát. Eszik, iszik, cicizik. Ég és föld a két gyerek közötti különbség, a kislányunk is cuki, de ő egy kicsit eleven. Imádjuk mind a kettőt. Bízom benne, hogy lesz pár évem valami jóra tanítani őket – bizakodott Ambrus.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap