448 ezer forintos támogatás egy összegben – szinte senki nem tud róla, pedig a kormányhivatalok intézik!

448 ezer forintos támogatás egy összegben – szinte senki nem tud róla, pedig a kormányhivatalok intézik!


Ki jogosult álláskeresési járadékra?

- álláskereső,
- amennyiben a kérelmét megelőző 3 évben legalább 360 nap jogszerző idővel rendelkezik, azaz munkaviszonyban állt
- munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani

Hol és hogyan igényelhető az álláskeresési járadék?

Az álláskeresési járadékot a lakóhelye szerint illetékes járási (kerületi) hivatal foglalkoztatási osztálya állapítja meg, amelynek elérhetőségéről itt tájékozódhat.

Az álláskeresési járadék megállapításának és későbbi folyósításának előfeltétele regisztráció a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes járási (kerületi) hivatal foglalkoztatási osztályán.

Már meglévő regisztráció esetén az ellátás iránti kérelmet kell benyújtania, ugyanis az álláskeresési járadék igénylése kérelem benyújtásával indul, amely lehetséges az alábbi módokon:

személyesen
ügyfélkapun keresztül

online (elektronikus ügyintézés)

Milyen dokumentumok szükségesek az álláskeresési járadék megállapításához?

“TB kiskönyv”/OEP igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról (a munkáltató adja ki), bankszámlaszám, amennyiben rendelkezik vele és a folyósítást arra kéri munkáltatói igazolás (egyszerűsített foglalkoztatás esetén), a munkáltató által kiállított igazolólap az álláskeresési járadék és álláskeresési segély megállapításához a 34/2009.(XII.30.) SZMM rendelet 1§ (4) alapján

adatlap a bírósági végzéssel megállapított tartási kötelezettségről, amelyet a munkáltató állít ki
jövedelemadó adatlap a munkaviszony megszüntetésekor, amelyet a munkaáltató állít ki
a vállalkozói tevékenység megszüntetéséről nem szükséges igazolás, mivel annak bejelentését követően a közhiteles nyilvántartásból ez az információ lekérdezhető
külföldről hazaérkező munkavállaló esetében U1 munkaviszony igazolás az utolsó munkavégzés tagállamából

Mennyi ideig folyósítható az álláskeresési járadék?

Az álláskeresési járadék folyósítási idejének számítása során tíz nap jogosultsági idő egy nap járadékfolyósítási időnek felel meg. A járadék folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap.

Mennyi az álláskeresési járadék összege?

Az álláskeresési járadék napi összege a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény 26. § (4) bekezdés alapján meghatározott járadékalap 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg.

A 2022. január 1-én hatályba lépett ?a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról? szóló 703/2021. (XII.15.) Korm. rendelet szerint a:

– kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) havi összege: 200.000 Ft
– napi összeg: 6.667 Ft.

A járadék összegéről a honlapunkon található álláskeresési járadék kalkulátor segítségével tájékozódhat.

Mikor kérhető egy összegben az álláskeresési járadék?

Az álláskeresőnek van lehetősége az álláskeresési járadék folyósítása időtartamának hátralevő idejére eső összeg egy összegben történő kifizetését kérni abban az esetben, ha az álláskeresési járadékban részesülő álláskereső, a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú teljes, vagy legalább napi négy óra munkaidejű részmunkaidős munkaviszonyt létesít. Az 1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról 27.§ (9) bekezdésben meghatározott egy összegben kifizetendő juttatás mértéke a még hátralévő időtartamra járó juttatás összegének 80 százaléka.

Abban az esetben, ha a nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesülő álláskereső a segély ideje alatt álláskeresési ellátásra válik jogosulttá, mely folyósítása alatt ismét elhelyezkedik amennyiben kéri, a fennmaradó időtartamra járó juttatás (álláskeresési járadék) meghatározott mértékét egy összegben ki kell fizetni a folyósítási idő letelte után, amennyiben a munkaviszony folyamatosan fennáll.

Fontos, hogy az álláskeresési járadék folyósítási idejére az álláskereső jogosult TB ellátásra.

További, részletes információért, kérem, keresse fel a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási (kerületi) hivatal foglalkoztatási osztályát, amelynek elérhetőségéről itt tájékozódhat.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap