Friss hรญrek

Jร–N Az รณriรกsi BรRSรGESล! CSAK 1 hete maradt annak, akinek kertes hรกza, hobbitelke van! Elkezdล‘dnek az ellenล‘rzรฉsek. Tร–BB SZรZEZRES BรRSรGOT VARRNAK A nyakadba ha ennek a szabรกlynak nem fogsz megfelelni!

Lefotรณztรกk Olรกh Ibolyรกt, amint รฉpp vele csรณkolรณzik - EZT nem hiszed el, kinek a karjรกban kรถtรถtt ki...รME

Dรถbbenet! A Pennyben egy idล‘s hรกzaspรกr รกllt elล‘ttem a sorban รฉs sรญrt! Amikor megtudtam az okรกt, รฉn is kรถnnyezni kezdtem รฉs ezt tettem! Sajnos ez a magyar valรณsรกg!

Megรฉrkezett a nagy 4 hรณnapos elล‘rejelzรฉs! Rรฉg nem lรกtott hideg vรกr rรกnk! Ilyen idล‘re szรกmรญthatunk novemberben, decemberben, januรกrban รฉs februรกrban:

Elhagyott a fรฉrjem egy fiatal nล‘รฉrt. Engem meg mindenki bolondnak nรฉz, amiรฉrt ebรฉdet hordok neki, hogy...

Elment bulizni az anyuka, de elล‘tte mรฉg az ivรณvizet is elzรกrta. A 3 รฉves kisfiรบ รฉhsรฉgรฉben mosรณport evett, majd... - Mit รฉrdemelne az a szรผlล‘, aki ilyet tesz gyermekรฉvel?

Drรกma: ล az a 11 hรณnapos kisgyermek, akit egy kukรกban talรกltak รฉs csak a szerencsรฉnek kรถszรถnhetล‘, hogy รฉletben maradt. Dรถbbenet ami tรถrtรฉnt:

Egy รฉdesanya szรกllt fel a buszra pรกr hรณnapos gyermekรฉvel a karjรกban! A buszon nem volt รผlล‘hely, รกm a sofล‘r nem volt hajlandรณ elindulni a busszal, helyette รGY szรณlt az utasokhoz: - Minden elismerรฉsรผnk รฉrte!

๐Œ๐ข๐ง๐๐ž๐ง ๐Ÿ”๐Ÿ“ รฉ๐ฏ ๐Ÿ๐ž๐ฅ๐ž๐ญ๐ญ๐ข ๐ฆ๐š๐ ๐ฒ๐š๐ซ๐ง๐š๐ค ๐ข๐ง๐ ๐ฒ๐ž๐ง ๐ฃรก๐ซ ๐ž๐ ๐ฒ รฉ๐ฅ๐ž๐ญ๐ฆ๐ž๐ง๐ญล‘ ๐จ๐ค๐จ๐ฌ๐ž๐ฌ๐ณ๐ครถ๐ณ – ๐ฉ๐ฎ๐ฌ๐ณ๐ญรก๐ง ๐ข๐ รฉ๐ง๐ฒ๐ž๐ฅ๐ง๐ข ๐ค๐ž๐ฅ๐ฅ! ๐‡๐š ๐ฏ๐š๐ง ๐ข๐ล‘๐ฌ ๐ข๐ฌ๐ฆ๐ž๐ซล‘๐ฌรถ๐, ๐ฌ๐ณรณ๐ฅj ๐ง๐ž๐ค๐ข - Mutatjuk a tudnivalรณkat

๐Œ๐ข๐ง๐๐ž๐ง ๐Ÿ”๐Ÿ“ รฉ๐ฏ ๐Ÿ๐ž๐ฅ๐ž๐ญ๐ญ๐ข ๐ฆ๐š๐ ๐ฒ๐š๐ซ๐ง๐šk ๐ข๐ง๐ ๐ฒ๐ž๐ง ๐ฃรก๐ซ ๐ž๐ ๐ฒ รฉ๐ฅ๐ž๐ญ๐ฆ๐ž๐ง๐ญล‘ ๐จ๐ค๐จ๐ฌ๐ž๐ฌ๐ณ๐ครถ๐ณ – ๐ฉ๐ฎ๐ฌ๐ณ๐ญรก๐ง ๐ข๐ รฉ๐ง๐ฒ๐ž๐ฅ๐ง๐ข ๐ค๐ž๐ฅ๐ฅ! ๐‡๐š ๐ฏ๐š๐ง ๐ข๐ล‘๐ฌ ๐ข๐ฌ๐ฆ๐ž๐ซล‘๐ฌรถ๐, ๐ฌ๐ณรณ๐ฅj ๐ง๐ž๐ค๐ข - Mutatjuk a tudnivalรณkat

2023-ra minden 4. รกllampolgรกr 65 รฉv feletti lesz itthon, akiknek egy nagy rรฉsze egyedรผl รฉl, รญgy idล‘seink รกpolรกsa gondozรกsa egyre nagyobb kihรญvรกs elรฉ รกllรญtja tรกrsadalmunkat.
Erre a problรฉmรกra nyรบjtana megoldรกst egy friss รกllami program, mely vรฉszhelyzet esetรฉn riasztja a csalรกdtagokat vagy egy diszpรฉcsert, a szociรกlis ellรกtรณrendszer teljes reformjรกt azonban mรกr nem sokรกig lehet halogatni.

Ahogy Eurรณpa szรกmos orszรกga, Magyarorszรกg is szembesรผlni kรฉnyszerรผl az elรถregedล‘ tรกrsadalom problรฉmรกival az elkรถvetkezendล‘ รฉvekben, รฉvtizedekben. A KSH elล‘rejelzรฉse szerint 2023-ra minden 4. รกllampolgรกr 65 รฉv feletti lesz itthon, idล‘s korban pedig mรกr szรกmรญtani lehet kรผlรถnfรฉle tartรณs, krรณnikus betegsรฉgek megjelenรฉsรฉre, az idล‘sek ellรกtรกsa, gondozรกsa azonban nem megoldott tรกrsadalmi szinten. Az Eurรณpai Uniรณban รกtlagosan a 65 felettiek 31,1 szรกzalรฉka รฉlt egyedรผl 2021-ben, hazรกnkban ez az arรกny 35,1 szรกzalรฉk volt. Az idล‘sรกpolรกs a jรถvล‘ egyik nagy kihรญvรกsa, amely egyrรฉszt az idล‘sotthonokat, mรกsrรฉszt az otthonรกpolรกs megoldhatรณsรกgรกt is รฉrinti.
Mivel az รฉletkor nรถvekedรฉsรฉvel jellemzล‘en az egรฉszsรฉgi รกllapot romlik, egyre tรถbben szorulhatnak รกpolรกsra, gondozรกsra. A magyar szociรกlis รฉs egรฉszsรฉgรผgyi ellรกtรณrendszer tรบlterheltsรฉgรฉbล‘l fakadรณan ezek a terhek sokszor a csalรกdtagokra hรกrulnak, viszont az egyedรผl รฉlล‘ idล‘sek esetรฉben ezt mรฉg nehezebben lehet kivitelezni. Az idล‘skori egyedรผllรฉt rรกadรกsul magรกnyhoz, izolรกltsรกghoz vezet, amely romlรณ fizikai รฉs mentรกlis รกllapotot, depressziรณt is kivรกlthat.

A technolรณgia mindent megold?
Az szociรกlis ellรกtรณrendszer รกtfogรณ reformja, รบjragondolรกs helyett, elล‘tt, 2023 tavaszรกtรณl egy program segรญti az idล‘s magyarokat, รกm ez kizรกrรณlag a vรฉszhelyzetekre nyรบjt megoldรกsi lehetล‘sรฉget. A Gondosรณra program ingyenesen igรฉnybe vehetล‘, 65 รฉv felett alanyi jogot hozzรกfรฉrhetล‘ jรณlรฉti szolgรกltatรกs, amelynek cรฉlja, hogy az idล‘sek szรผksรฉg esetรฉn egyetlen gombnyomรกssal jelezni tudjรกk segรญtsรฉgkรฉrรฉsi szรกndรฉkukat.

„Egy 0–24 รณrรกs diszpรฉcserszolgรกlat รฉs a kontaktszemรฉlyek (csalรกdtag, szomszรฉd, vagy barรกt, vagy akรกr opcionรกlisan szociรกlis gondozรณ) bevonรกsรกval mลฑkรถdล‘, Eurรณpรกban egyedรผlรกllรณ program. Mรฉrfรถldkล‘nek รฉs jelentล‘s tรกmogatรกsnak szรกmรญt az idล‘sgondozรกs terรผletรฉn: segรญtsรฉget jelent nemcsak azoknak, akik hasznรกljรกk az eszkรถzt, hanem biztonsรกgot รฉs megnyugvรกst nyรบjt a felhasznรกlรณ csalรกdjรกnak, szeretteinek, hozzรกtartozรณinak is, tudva, hogy a segรญtsรฉg รฉs a biztonsรกg egy gombnyomรกsra elรฉrhetล‘ – olvashatรณ a program oldalรกn. A Gondosรณra programban megvalรณsulรณ szolgรกltatรกs รฉs a jelzล‘eszkรถz ingyenes, Magyarorszรกg minden telepรผlรฉsรฉn hozzรกfรฉrhetล‘ a hรฉt minden napjรกn รฉs รณrรกjรกban” – olvashatรณ a program oldalรกn.

Forrรกs
รšjabb Rรฉgebbi

Kapcsolatfelvรฉteli ลฑrlap