60 százalékkal emelkednek ezek a díjak július végétől,ez mindenkit érint!

60 százalékkal emelkednek ezek a díjak július végétől,ez mindenkit érint!

Banki jelzálogot például 12600 forint helyett 20 ezer forintért lehet majd bejegyeztetni a tulajdoni lapra.

Július végétől 60 százalékkal megemelik az ingatlanvásárláshoz és lakáshitelekhez szükséges földhivatali ügyintézés díjait.

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter erről szóló rendelete péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben.
Az ingatlanügyi hatósági eljárások, az ingatlan-nyilvántartási, telekalakítási engedélyezési és térképészeti adatok igazgatási szolgáltatási díjai a korábbi években nem változtak, most ezek módosulnak. Úgy tudjuk, az áremelésnek csak az egyik oka, hogy a díjtételek legalább egy évtizede nem nőttek, a rendelet hátterében ezen kívül az is áll, hogy az ügyintézéshez használt informatikai rendszereket folyamatosan fejleszteni kell, azok üzemeltetését pedig az állami szervek a hozzájuk befolyó igazgatási szolgáltatási díjakból finanszírozzák.
A bank360 összefoglalója szerint a tulajdoni lapon történő módosulás változásbejelentésének díja a jelenlegi 6600 forintról 10 600 forintra drágul. A banki jelzálog bejegyeztetése pedig 12600 forint helyett 20 ezer forint lesz.

A hiteles tulajdoni lap lekérése is jócskán megdrágul a rendelet értelmében. Az elektronikus formában lekért hiteles tulajdoni lap 3000 forint helyett 4800 forintba kerül majd. Ha pedig valaki papíron kéri ezt kiállítani, akkor 6250 forint helyett már 10 ezer forintot fizethet érte.

A magánszemélyek ugyanakkor továbbra is évente kétszer ingyenesen kérhetnek hiteles tulajdoni lapot elektronikusan.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap