Mi történik? A tűzijáték napján technikai problémák miatt leállt a HungaroMet - EZT lehet tudni

Mi történik? A tűzijáték napján technikai problémák miatt leállt a HungaroMet - EZT lehet tudni

A HungaroMet technikai problémák miatt átmenetileg nem tudja frissíteni meteorológiai produktumait, így időjárási előrejelzéseit sem. A szakemberek már dolgoznak a hiba kijavításán. Az időjárási helyzet továbbra is változékony, záporok és zivatarok várhatók, különösen a nap második felében, ami miatt az augusztus 20-i ünnepség is veszélyben lehet.
Technikai problémák miatt jelenleg nem frissülnek a produktumaink! Dolgoznak a hiba elhárításán – írta augusztus 20-án, kedd reggel Facebook-bejegyzésében a HungaroMet, vette észre a hvg.hu.

A lap megjegyezte, hogy a meteorológiai szolgáltató fél órával korábban még arról számolt be a közösségi oldalán, hogy délután érkezhetnek a záporok, ekkor pöröghet fel a gomolyfelhő-képződés, főleg az ország északnyugati részén.
"Elsősorban a Nyugat-, Észak-Dunántúlon, Pest megyében és környékén, valamint az Északi-középhegység nyugati részein valószínű a délutáni, esti órákban akár ismétlődő jelleggel is zápor, zivatar. Utóbbiak elsődleges kísérőjelensége a felhőszakadás lehet, de jégeső és viharos széllökések is lehetnek. A legkisebb eséllyel a Tiszántúlon lehet csapadék" – írták, hozzátéve, hogy a csúcshőmérséklet nap közben 28 és 35 fok között alakul, de a Dél-Alföldön 1-2 fokkal melegebb is lehet.

Az augusztus 20-i ünnepség, főként a budapesti tűzijáték miatt érdekes az, hogy a mai napon milyen lesz az időjárás, hiszen korábban már előfordult, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat viharjelzése miatt egy héttel eltolták azt. Noha akkor végül nem lett vihar, Palkovics László akkor még miniszterként kirúgta a meteorológiai szolgálat vezérkarát.

Veszélyben lehet a ma esti tűzijáték?

Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint azonban nem kizárt, hogy a kedd esti tűzijátékot lefújják. Mint azt közösségi oldalán írta, reggel 7 órakor megkezdte működését az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, amelynek munkájában közreműködik többek közt a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgáltató, a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút, és a fővárosi kormányhivatal, akik a tűzijáték sorsáról is döntenek majd a nap folyamán.

Az időjárás függvényében a rendezvényekkel kapcsolatos döntéseket kora délután hozzuk meg – írta Kovács.



Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap