Rövidesen érkezik a százezres iskolakezdési támogatás

Rövidesen érkezik a százezres iskolakezdési támogatás
Már a jövő héten megkezdik a határon túli magyar diákok számára nyújtott 100 ezer forintos iskolakezdési támogatás folyósítását. Az idei évben különösen sok pályázat érkezett, Erdélyből például 20 ezerrel többen igényelték a támogatást, mint két évvel ezelőtt. Összesen eddig 237 296 kérelem érkezett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez, melyből 227 159-et jóvá is hagytak. Az érintettek a napokban kapnak értesítést, és az utalások már a jövő héten elindulnak – írja a Hang.hu.
A támogatást évente egyszer igényelhetik a szülők, és az előző tanévre vonatkozóan folyósítják, feltéve, hogy a gyermekek megfelelő iskolalátogatási mutatókkal rendelkeznek. A „Szülőföldön magyarul” program keretében az erdélyi, horvátországi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai és muravidéki magyar nyelvű oktatásban részt vevő diákok jogosultak erre a támogatásra, amely tavaly is 100 ezer forintot jelentett. Érdemes megjegyezni, hogy 2022-ben még csak 22 400 forintot kaptak a külhoni magyarok iskolakezdési támogatásként, de idén már több mint 22 milliárd forintot különítettek el a program finanszírozására a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2023-as évi beszámolója szerint.
Potápi Árpád János államtitkár tavasszal jelentette be, hogy a támogatásra egy hónapon keresztül, online formában lehet pályázni. A pályázatot online kellett kitölteni, majd kinyomtatni és aláírva postázni az illetékes hatóságoknak. Az utóbbi időszakban a támogatások kérdése többször is napirendre került. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón elmagyarázta, hogy miért nem terjesztik ki a támogatást Magyarországra is: a magyarországi családok számos más támogatásban és adókedvezményben részesülnek, míg a határon túli magyar közösségek esetében ezek hiányoznak.

Fontos megemlíteni, hogy Szlovákiában az első osztályos gyermekek szülei 110 eurós egyszeri iskolakezdési támogatást kapnak, míg Romániában a 2-18 éves gyermekeknek 292 lej jár egyéb támogatások mellett – hívja fel a figyelmet a Hang.hu. Magyarországon viszont a családi pótlék 2008 óta változatlanul 12 200 forint, és az iskolakezdést azzal könnyítik meg, hogy a szeptemberi családi pótlékokat már augusztus végén folyósítják, bár ez nem jelent tényleges többletforrást.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap