Akkora volt a hőség ebben a magyar gimnáziumban, hogy hazaküldték a diákokat

Akkora volt a hőség ebben a magyar gimnáziumban, hogy hazaküldték a diákokat

Egy fővárosi gimnáziumban olyan hőség tombolt, hogy szerda délben hazaküldték a diákokat. A hangosbemondó hangja zengte be az épület felforrósodott termeit, így közölték a tanulókkal, hogy a tanításnak mára vége. Egyelőre nem tudni, hogy a következő napon megtartják-e az órákat, erről még ma értesítik az iskola diákjait.
Mint arról lapunk is beszámolt, pokoli hőségben, ájuldozva telt az első tanítási nap az iskolákban a szeptemberben soha nem tapasztalt hőhullámban. Klíma elvétve működik a hazai iskolákban, ha néhol előfordul, inkább csak a tetőtéri tantermekben található. A harmadszor visszatérő, többhetes, 35-40 fokos hőhullámokban azonban légkondi nélkül még a régi, hűvösebb belvárosi épületek is átmelegedtek, vastag falaik most szintén ontják magukból a hónapok alatt begyűjtött hőt. 30 fok alatt gyakorlatilag nincs is tanterem, a minisztérium szerint a dög meleg miatt hajnalban kell szellőztetni.
A ferencvárosi Leövey Klára Gimnázium osztálytermei valósággal felforrtak a szeptemberi melegben. Úgy tűnik a nyár korántsem köszönt még el, azonban ez az állapot tűrhetetlen a tanulók számára, így szerda délben mindenkit hazaküldtek a középiskolából – értesült a Magyar Hang.

A portál munkatársai több diákkal szóba elegyedtek, akik elárulták, hogy hőmérő nem volt náluk, így nem tudják megmondani pontosan hány fok volt az osztálytermekben, arról viszont be tudtak számolni, hogy mindenütt, de főképp az emeleti termekben fülledt meleg uralkodott.

Rövidített oktatás

Korábban a Blikkben is megjelent, hogy az iskolákban elrendelhető a rövidített oktatás, azonban az államtitkár szerint a hajnali szellőztetéssel elkerülhető a nagy forróság az épületekben. A kormánytól az intézmények energetikai korszerűsítését várhatják a diákok és a szülők, ahelyett, hogy hőségszünetet kelljen tartani. Erről Maruzsa Zoltán a köznevelésért felelős államtitkár beszélt az az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként kedden, ott elhangzott, hogy

– Az igazgatóknak hagyományosan megvan az a jogkörük, hogy például adott esetben hőségriadós helyzet van, akkor rövidített oktatást elrendelhetnek. A 45 perc nincs bebetonozva a magyar köznevelés rendszerében, hogy csak annyi lehet a tanórának a hossza, tehát van lehetőség helyi beavatkozásokra – mondta az interjúban.

Nincs szabály
Hazánkban törvény nem szól arról, hogy mennyi a maximális hőmérséklet, melyben még a megszokott tanrendhez megfelelően lehet megtartani az órákat. Az iskolák működését szabályozó miniszteri rendelet szerint szünetet hidegben lehet elrendelni: akkor, ha „a műszaki, működési feltételek tartós hiánya miatt” a hőmérséklet legalább két egymást követő nevelési, oktatási napon nem éri el a húsz fokot – számolt be a portál.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap