Most érkezett! Hivatalos! Hiába várják a nyugdíjasok nem fog jönni pénz

Most érkezett! Hivatalos! Hiába várják a nyugdíjasok nem fog jönni pénz

Nem lesz sem novemberi korrekció, sem nyugdíjprémium a jelenleg elérhető adatok alapján. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium volt államtitkára, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának szakértője szerint Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése elhamarkodott volt. Magyarországon több százezer nyugdíjasnak rendívül alacsony az ellátása, az átlagnyugdíj összege 230 ezer forint, de több mint 1 millió idős ennél kevesebb pénzből él.
  • Nem lesz sem novemberi nyugdíjkorrekció, sem nyugdíjprémium a jelenlegi adatok alapján
  • Az átlagnyugdíj összege 230 ezer forint, de több mint egymillióan ennél kevesebből kénytelenek élni
  • Legalább egymillió magyar nyugdíjas helyzete kritikus
  • A nyugdíjasok helyzetének romlása miatt egyre inkább kettészakad a nyugdíjasok társadalma
Miközben évek alatt egyre kisebb a nyugdíjak vásárlóereje, az idei változtatások a jelek szerint elmaradnak. Túl korán, a szükséges adatok ismerete nélkül jelentette be a jövő évi, 3,2 százalékos nyugdíjemelés mértékét a pénzügyminiszter, mivel minden jel szerint idén nem lesz novemberi nyugdíjkorrekció, a gazdaság gyengélkedése miatt pedig nyugdíjprémium sem. Legalább egymillió magyar nyugdíjas helyzete kritikus.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium volt államtitkára, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának szakértője szerint a költségvetésből, az adótörvényekből és a makroadatokból lehet következtetni arra, miként alakul a következő évi infláció. Egyelőre ezek egyike sem készült még el, Varga Mihály pénzügyminiszter ennek ellenére közölte: a januári nyugdíjemelés „mértéke az éves várható inflációval megegyezően 3,2 százalék körül alakulhat”.

Katona a Népszavának azt mondta, az a helyes lépés, hogy a költségvetési javaslatot csak ősszel terjeszti be a kormány, és nem nyár elején, ahogy eddig tette. Ám az indok, vagyis az, hogy azt az amerikai elnökválasztás eredményéhez igazítja a kabinet, véleménye szerint finoman szólva is zagyvaság.

– Nem világos, hogyan függ ez össze a kormány szuverenitás-felfogásával – tette hozzá.

Forrás

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap