Mutatjuk kik nem kapják meg a 13. havi nyugdíjat

Mutatjuk kik nem kapják meg a 13. havi nyugdíjat

2025 februárjában is érkezik a 13. havi nyugdíj, azonban nem mindenkinek. Egyes nyugdíjasok nem lesznek rá jogosultak. A törvény szerint a 13. havi nyugdíjra nem mindenki jogosult. A pluszjuttatást, melynek összege a rendes nyugdíjéval egyezik meg, csak azok kaphatják meg, akik a megelőző év december 31-ig nyugdíjba vonultak, és már januárban is jogosultak voltak a nyugdíjra.
Amint arról az Index beszámolt, a hatályos jogszabályok értelmében azok, akik 2025. január 1-jét követően vonulnak nyugdíjba, nem számíthatnak a 13. havi kifizetésre, sőt az év eleji és az évközi nyugdíjemelésekre sem.
Erről rendelkezik a nyugdíjtörvény

Az 1997. évi LXXXI. törvény 6/A. paragrafusa a társadalombiztosítási nyugellátásról a következőket írja:

(1) Tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyévre január társadalombiztosítási nyugellátásban vagy a 6. § (4) bekezdése szerinti ellátásban részesül.
(2) Ha a jogosult több társadalombiztosítási nyugellátásban vagy a 6. § (4) bekezdése szerinti ellátásban részesül, a tizenharmadik havi nyugdíjra való jogosultságot ellátásonként kell vizsgálni.
(3) A tizenharmadik havi nyugdíjösszeg megegyezik a tárgyév január hónapjára a jogosult megillető, a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára is folyósított, tizenharmadik havi nyugdíjra jogosító társadalombiztosítási nyugellátások és a 6. § (4) bekezdése szerinti ellátások együttes összegével.
(4) A tizenharmadik havi nyugdíjat a nyugdíjfolyósító szerv a tárgyév első negyedévében, hivatalból, külön határozat meghozatala nélkül folyósítja.

Nem éri meg korábban nyugdíjba menni a 13. havi juttatás miatt

A lap szerint a nyugdíjszakértők azt javasolják, hogy érdemes megvárni a következő évet a nyugdíjba vonulással, mert hosszabb távon a valorizációs szorzó emelése többet számít, mint egy plusz 13. havi juttatás. A nyugdíjemelés mértéke ugyanis mindig az adott évi inflációtól függ, a tárgyévi valorizációs szorzók növekedése viszont a megelőző év kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagkeresete nominális növekedésével egyezik meg. Ugyan visszamenőleg is nyugdíjba vonulhat valaki, ez azonban a legtöbb esetben nem indokolt, és csak nagyon ritkán éri meg.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap