Újabb remek hír érkezett! Karácsony előtt egyszeri segély jöhet a nyugdíjasoknak - EZT lehet tudni:

Újabb remek hír érkezett! Karácsony előtt egyszeri segély jöhet a nyugdíjasoknak - EZT lehet tudni:

Karácsony előtt egyszeri segély érkezik - illetve igényelhető nyugdíjasok számára, itt vannak a részletek. Az egyszeri segély az öregségi nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban vagy árvaellátásban részesülő személy részére engedélyezhető, ha olyan élethelyzetbe kerül, amely létfenntartását veszélyezteti, és a havi jövedelme nem halad meg bizonyos összeghatárokat.
Karácsony előtt egyszeri segély érkezik bizonyos nyugdíjasok számára

- Az egyszeri segély évente csak egyszer állapítható meg
- A segély összege 15.000 és 50.000 forint között lehet
- A kérelem hozzátartozói nyugellátásnál a Magyar Államkincstár Központhoz, egyéb esetekben a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez kell benyújtani
A döntés ellen jogorvoslati lehetőség van a közigazgatási kollégiummal rendelkező törvényszékhez Ezek az összeghatárok, amit, ha a jövedelem nem halad meg, máris lehet igényelni az egyszeri segély összegét:

- 100.000 forint alatt, ha a közeli hozzátartozójával közös háztartásban él,
- 120.000 forint alatt minden más, az 1. pontban nem említett esetben.

Az egyszeri segélyt kérelmező személynek a kérelmében nyilatkoznia kell a havi jövedelméről is.

Nem engedélyezhető egyszeri segély annak a személynek, aki nem nyugdíjban, hanem más ellátásban részesül. Például nem nyújtható a Nyugdíjbiztosítási Alap terhére egyszeri segély a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában, rokkantsági járadékban, időskorúak járadékában részesülők számára.

Továbbá nem nyújtható segély annak a nyugdíjasnak sem, aki

- előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés büntetését tölti, vagy
- tartós bentlakásos szociális intézményben él (ideértve az ápolást, gondozást nyújtó intézményt, a rehabilitációs intézményt, a lakóotthont), vagy
- a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerinti otthont nyújtó ellátásban részesül, illetőleg javítóintézetben van elhelyezve.

Hol és hogyan nyújtható be a kérelem?

A kérelem a „Kérelem-adatlap egyszeri segély igényléséhez" elnevezésű nyomtatványon nyújtható be.

A beadványban meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket, és csatolni kell azokat a dokumentumokat, amelyek megalapozhatják a kérelem teljesítését (pl.: egészségi állapotról, közeli hozzátartozó egészségi állapotáról, gyógyszerköltségről, közüzemi díj elmaradásról szóló igazolás stb.) - adta hírül a Magyar Államkincstár.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap